Dina TIPS


Koriander for ever
För många år sedan planterade jag ut en kruka köpekoriander i kryddlådan i trädgården. Där gick den förstås kvickt i blom och fröna ramlade ner på jorden. Våren därpå fanns massor med små plantor som sedan blev stora, o.s.v. Nu har jag just knipsat av de mogna kvistarna och ställt på huvudet i en papperskasse där de får stå tills jag har tid att tröska. Behöver aldrig mer köpa koriander vare sig färsk eller som frö. Svårare än så behöver inte odling vara! ;)) 
Kerstina

Babytvättlapp till frön
Till sådder som ska stratifieras; använd babytvättlappar (de lite tjockare, inte billigaste tunna modellen utan "märkesvarianten") som fuktas, lägg ut fröerna därpå, vik ihop och lägg in i kylen i en plastpåse/låda(Glöm inte skriva på vad det är för frön, använd penna som inte flyter ut av fukten). Smidigt, rent och inte platskrävande. Kolla dom ofta, speja på lite vatten om dom torkar ut. När fröna gror plocka ur dom försiktigt med pincett och sätt i jord för vidaregroning.
Detta sätt kan också användas om man vill kolla grobarhet på gamla frön tex.
Mina Gröna Tankar

Låt barnen plantera var sin äppelkärna!
Ett mail:
Det blir spännande, att se när kärnan (det lilla äppelfröet) gror. Kanske blir det så småningom ett stort, fint äppelträd.Detta kan man göra hemma tillsammans med barn eller barnbarn. På förskolan, eller i klassen, kan man vid fruktstunden, spara kärnor. När man upptäcker att allt går att sätta (apelsin, mandarin, citron o.s.v.) öppnas nya världar. Barnen sparar mjölkpaket e. dyl.,klipper ner till lagom storlek, fyller med jord och vattnar sin lilla älskling. Detta kan ge livslång odlarglädje!
Hälsningar, Angela


Tomater i mjölkkartonger
Jag brukar använda tomma mjölkförpackningar speciellt vid omskolning av tomater. Jag brukar ibland få lite gängliga plantor och då omskolar man dem djupt i den tomma mjölkförpackningen. 
Jag gillar återbruk och eftersom jag inte köper plantor så ofta brukar jag använda de tomma förpackningar som finns hemma.
ela


Anteckna annars glömmer du!
Jag har en liten trevlig anteckningsbok som jag skriver ner när jag sår, när det kommer upp, omskolningar och annat som jag snokar reda på ang frösådderna. Kanonbra att gå tillbaka till nästa säsong! Man glömmer så lätt....

Smart transport
Ja, då kommer ett till tips, som troligtvis redan är självklart för många: Butikernas champinjonlådor är perfekta för att lätt kunna transportera skolade plantor.
Daniel


Viktigt att tänka på
Frön behöver lämpligen undervärme för att gro. MEN när de väl grott - placera sådden svalt och ljust. Vänta inte för länge så slipper du gängliga groddar (förhoppningsvis). OCH så EN sort i varje kruka, eftersom frön gror efter olika lång tid!
Ruben

Sådd av luktärter
Jag försår luktärtor, inte i toarullar, utan i egenhändigt gjorda tidningspappersrullar, rullade på en flaska i toapappersformat. Ställer rullarna i glassburkar, 9 i varje, och fyller dem till hälften med vanlig jord blandad med kogödsel och sen såjord överst och petar ner två blötlagda (minst 24 timmar) ärtor i varje. Vid utplantering är det bara att gräva ner hela härligheten i jorden och de känsliga rötterna blir inte störda.
Vårt röda hus

Jag kan ju tipsa om en praktiskt grej till frösådderna; Istället för att lägga dom surt förvärvda slantarna på dom superbra strilarna man kan sätta på petflaskor för vattning av sådderna så kan man isället bara göra hål i petflaskekorken med smala småspik. 
Mina Gröna Tankar

Att använda toarullar till luktärtor är ett gammalt knep, men ett bra knep. Jag har hört att folk har problem med mögel och alger på dem, men jag har inte märkt något. 
Däremot kan det var otroligt dålig grobarhet på en del luktärtor. Vissa sorter gror nästan alla av, medan andra inte gror alls, trots att de är köpta samtidigt, på samma ställe och har fått samma behandling.
Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...